Serbia jest Central Eastern posiadające granice kraju z Węgier, Chorwacji, Rumunii, Bośni i Hercegowiny, Kosowa i Bułgarii. Stolicą jest Belgrad. Zasoby naturalne to m.in. węgiel, ropa naftowa, gaz ziemny i wielu metali; główne branże to rolnictwo, przetwórstwo spożywcze, metale, tekstylia, górnictwo, samochody i meble. Centralne położenie Serbii daje mu znaczącą przewagę w transporcie towarów w całej Europie, a znaczna część gospodarki kraju koncentruje się na eksporcie. Język serbski i walutą jest dinar serbski, w skrócie RSD.

 

Klimat

Klimat w Serbii jest ogólnie umiarkowany, ale znacznie różni się w całym kraju ze względu na różnice w terenie, wód i roślinności. Wyższe elewacje są zazwyczaj Rainier i chłodniejsze. Najcieplejsze temperatury w Belgradzie wystąpią w lipcu lub sierpniu i zwykle wynosić maksymalnie 28 stopni C.Najniższe temperatury w Belgradzie występują w styczniu i są około -3 ° C. Większość miesięcy zobaczymy około 12 dniach opadów, chociaż luty i marzec są najbardziej suche miesiące.

 

Kultura

Serbia ma bardzo nowoczesną, międzynarodową kulturę, która jest mieszanką kultur wschodniej i zachodniej. Wiele z języka serbskiego pochodzi z języka tureckiego i najbardziej tradycyjne potrawy serbskie są oparte na azjatyckich specjałów. Serbian Orthodox klasztory sięga 13 wieku utrzymywać kolekcje sztuki i rzadkich książek od średniowiecza i kraju, pomimo niewielkich rozmiarów, może pochwalić się ponad 2100 zabytków kultury, 72 historycznych związków, 167 zabytków archeologicznych i 71 zabytków.

 

Koszty życia

Zagraniczni studenci w Serbii muszą zazwyczaj znaleźć własnego mieszkania, jednak koszty utrzymania są bardzo niskie.Apartamenty z jedną sypialnią można wypożyczyć za około € 150-200 miesięcznie i mediów i Internetu dodać o innym € 125 za miesiąc. Studenci mogą pracować w niepełnym wymiarze godzin na ich wizy studenckiej, jeżeli uznają, że potrzebują dodatkowego dochodu.

 

Wymagania wizowe

Zagraniczni studenci studiujący w Serbii na dłużej niż 90 dni muszą uzyskać wizę na pobyt czasowy. Oprócz paszportu, formularz zgłoszeniowy i zdjęć, przyszli studenci muszą udowodnić planowanych badań w Serbii, jak również dowód, że posiadają wystarczające środki na ich pobytu. Wniosek należy złożyć w ambasadzie lub konsulacie Serbskiej w kraju pochodzenia studenta, jednak studenci mogą wejść do Serbii na podstawie wizy turystycznej i ubiegać się o wydanie wizy pobytowej czasowej po przyjeździe. Tymczasowe wizy pobytowej normalnie trwa około 3 tygodni do uzyskania.